Χαρμόσυνα χτύπησαν και φέτος και επί μισή ώρα, στις 30/10 στις 12.00μμ, οι καμπάνες του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στη Διαλογή του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, εις ανάμνηση των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της Θεσσαλονίκης διότι στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από το σημείο της Στρατιωτικής Στάσης (σημερινό Μουσείο Σιδηροδρόμων) στη Διαλογή, αποχώρησαν τα τελευταία Γερμανικά Στρατιωτικά Στρατεύματα στις 12.00 το μεσημέρι, ώρα κατά την οποία άρχισαν να ηχούν και οι καμπάνες.
Μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των Αγγλικών βομβαρδισμών στην περιοχή το 1944 αλλά και υπέρ των ψυχών όλων των ηρώων που μετείχαν στον πόλεμο του 1940-1944 και θυσιάσθηκαν για την λευτεριά της πατρίδας μας.
“Αιωνία η Μνήμη τους!
Από φέτος θα υπάρχει μόνιμα στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Διαλογής η Αγιογράφιση της Ιστορικής Ιεράς Εικόνας της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» έργο του μεγάλου Έλληνα Ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, μετά το όραμα που είδε και του αφηγήθηκε συμπολεμιστής του, στο Αλβανικό μέτωπο το 1940, μαζί με τον Άγιο Κυριακό τον Ιερομάρτυρα και την μητέρα αυτού Οσία Άννα.
Ο Άγιος Κυριακός ο Ιερομάρτυρας είναι αυτός που υπέδειξε στην Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα, που ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός.
Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Διαλογής π. Πολύκαρπο Κοτσασαρλόγλου, η Ιστορική και θαυματουργή -αλλά άγνωστη εν πολλοίς – Ιερά Εικόνα της « Παναγιάς της Νίκης», διατίθεται για προσκύνησητων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμενων και των Σωμάτων Ασφαλείας για προστασία, δύναμη και ευλογία στο έργο που επιτελούν.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο π. Πολύκαρπος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ένδοξη αλλά άγνωστη ιστορία της περιοχής, την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν, ευχήθηκε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ και μην ξαναζήσει η περιοχή και άνθρωποι τις φρικαλέες συνέπειες των βομβαρδισμών, της προδοσίας και του πολέμου.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού κ. Στέργιος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στους μαθητές τριών Δημοτικών Σχολείων του Ελευθερίου Κορδελιού, του 5ου Δ.Σ. Διαλογής, του 6ου Διαπολιτισμικού Δ.Σ. και του 3ου Δ.Σ. οι οποίοι με σημαιοφόρους και παραστάτες παραβρέθηκαν στην δοξολογία, τιμώντας την σημερινή μέρα, μεταξύ άλλων είπε « Από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 30/10/1944, πέρασαν 79 χρόνια και σήμερα οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα στον Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, εδώ στην περιοχή της Διαλογής προς ενθύμηση της ιστορικής ημέρας της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης μας από τα γερμανικά στρατεύματα. Μία περιοχή της οποίας η ιστορία μετράει πάνω από 100 χρόνια. Βέβαια κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν την συγκεκριμένη περιοχή μ’ αυτό το όνομα Διαλογή αλλά με το όνομα «Μπαξέδες». Χωροταξικά πρόκειται για τον οικισμό που βρίσκεται κάτω από την Μοναστηρίου και δίπλα από την Εσωτερική Περιφερειακή και ανήκει στο κάτω Χαρμάνκιοϊ, το σημερινό Ελευθέριο Κορδελιό. Σ αυτό εδώ το σημείο στην περιοχή της Διαλογής γράφτηκε ο επίλογος του ΝΑΖΙΣΜΟΥ. Το πρωί οι Γερμανοί κατάσχεσαν ζώα (βόδια, γαϊδούρια, μουλάρια) από κατοίκους του κέντρου της πόλης της Θεσ/νίκης για να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους. Διέσχισαν βιαστικά την Εγνατία οδό πέρασαν στην οδό Μοναστηριού όπου βρισκόταν η Στρατιωτική Στάση ή αλλιώς «station military», (έτσι λεγόταν ο Σταθμός της περιοχής της Διαλογής τότε) στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το «Σιδηροδρομικό Μουσείο», κι επιβιβάστηκαν στα βαγόνια για να επιστρέψουν στην χώρα τους. Να αναφέρουμε ότι ο παλαιός σιδηρόδρομος σταθμός ήταν καταστραμμένος από τους βομβαρδισμούς κι ο μόνος σταθμός όπου μπορούσαν να φύγουν ήταν η εδώ Στρατιωτική Στάση. Προς το τέλος του 1944 (τέλος του πολέμου) έγιναν τρεις βομβαρδισμοί από τους Άγγλους για να πλήξουν τις εγκαταστάσεις των Γερμανών, που ήταν στην περιοχή της Διαλογής. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 έγινε ο πρώτος βομβαρδισμός κάνοντας μεγάλη ζημιά. Ο δεύτερος έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου, όπου έγινε μακελειό και ο τρίτος έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου. Έχουν γίνει και άλλοι, όμως αυτοί ήταν οι πιο μεγάλοι για την περιοχή της Διαλογής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένδειξη τιμής, μνήμης και συνεορτασμού, την ίδια ώρα χαρμόσυνα χτύπησαν και οι καμπάνες του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ελευθερίου Κορδελιού.